Munkavállaláskor fontos az alapos önismeret

 

A diploma nyújtotta tudás több munkakör, foglalkozás betöltésére is alkalmassá teheti az embert. Sokaknak nehéz választani a lehetőségek közül. A választást érdemes magunk megismerésével kezdeni. Alapvető kérdéseket kell feltenni magunknak, miután megismertük az előttünk álló karrierlehetőségeket. Az önismeret magabiztossá tesz és segít a döntésben. Ehhez a Felvi.hu önismereti tesztjeit is ajánljuk.

Az első munkahely megtalálása és a pályakezdés nem könnyű feladat. Aki már előre alapozott, gyakornoki programban vett részt vagy hasznos ismeretségeket szerzett a tanulmányai alatt, rendelkezhet képpel a munkahelyi elvárásokról. Mások lesznek azonban a követelmények, ha egy kis cégnél vagy egy multinál kezdjük a munkát, és eltérőek a feltételek, amikkel meg kell küzdenie egy specialistának vagy egy általános menedzseri pozícióra pályázó frissdiplomásnak. A különféle iparágak, feladatok a személyiséggel kapcsolatban eltérő követelményeket állítanak.

Sok csalódást és felesleges pályázatírást takaríthatunk meg, ha tudjuk, milyen lehetőségek közül választhatunk, és a legfontosabb: ismerjük önmagunkat. A sikeres pályakezdés legfontosabb feltétele ugyanis, hogy testhezálló feladatkört találjunk magunknak és olyan környezetben dolgozzunk, ahol ki tudjuk bontakoztatni a képességeinket.

Bővebben: Önismeret

Képességek, készségek, kompetenciák

Néhány vizsgálat eredménye azt mutatta, ha egy munkakörre kiválogatták azokat, akik a tesztekkel mért képességeik alapján a legjobbaknak tűntek, akkor ez a válogatott csoport valóban jobb eredményeket mutatott az adott tevékenységben, mint azok, akiknek a mérési eredményei gyengébbek voltak. De a kutatók nem érték be ennyivel. Megismételték a vizsgálatot néhány hét elteltével és a különbségek már egyáltalán nem voltak meggyőzőek. Úgy tűnt, csak az első, a betanuláshoz kapcsolódó fázisában teljesítettek jobban azok, akiknek a képességei jobbak voltak, a gyakorlás során a különbségek eltűntek.

Mivel a készségek és képességek fontos szerepet játszanak a munkavégzésben, hajlamosak vagyunk túlbecsülni a szerepüket. Pedig nem a képesség dönti el, hogy egy kiváló elme mit tervez meg, bankrablást vagy biztonsági rendszert. A beállítódás, az érdeklődés és más személyiségjellemzők nagymértékben befolyásolják a munkában elért eredményt, sikert, elégedettséget.

A pálya elején nem érdemes azon morfondírozni, hogy mi minden létezik, amihez nem értesz. Kétségkívül nagyon sok olyan feladat van, amit még nem volt alkalmad sem megtanulni, sem begyakorolni.

Bővebben: Kompetenciák

Keresés

Jooble

diákmunka állás Debrecen, diákmunka munka Debrecen, Jooble
 
jooble

Kövess minket Facebookon