Önéletrajzod legyen mindig célirányos. Készíts minden pozícióra új önéletrajzot, és ne térj el a témától. A "kifejtős", esszé típusú önéletrajz már a múlté, a személyes, családi információk nem tartoznak a munkaadóra, nem is érdeklik őt. Nyelvezete világos, könnyen érthető, pontos, terjedelmét tekintve rövid, egy maximum két oldal.

Önéletrajzod legyen tagolt, áttekinthető, érdeklődést felkeltő és pozitív hangvételű. Írd mindig géppel, szövegszerkesztővel. Ügyelj a kiemelésekre, ezeket ne vidd túlzásba, mert elvész a lényeg.

Bizalmi pozíciókban számíthatsz arra, grafológus is megvizsgálja írásodat, a munkáltató ilyenkor kézzel írt önéletrajzot kér. Az etikai követelmények alapján a munkaadónak erre külön fel kellene hívnia figyelmedet, ha azonban elküldöd kézírásodat, automatikusan hozzájárulsz a vizsgálathoz. A grafológus szakember nem ad ki írásod alapján személyes, vagy egészségügyi információkat, csakis olyanokat, amelyek munkádra, az adott pozícióra való alkalmasságodra vonatkoznak. Használj mindig igényes, jó minőségű papírt, nyomtatót, hiszen első pillantásra látszik milyen "munkát adtál ki kezedből".

A szakmai önéletrajzban szereplő információcsoportokat tekintve, a következőkre alapozz: személyi adataid között szerepeljen neved, állampolgárságod - ha ez szükséges, például egy külföldi álláspályázatnál -, legfontosabb elérhetőségeid: levelezési címed, e-mail címed, mobil számod, illetve születési dátumod. Nevezd meg a keresett pozíciót is, hiszen a közvetítő irodáknál, illetve egy-egy cégnél egy időben több pozícióra kereshetnek. Számodra sem mindegy, hogy eredeti terveid szerint ítélik-e meg önéletrajzod. Jegyezd le képzettségedet, iskoláidat a pontos évszám, intézménynév, szakmai képesítés megnevezésével, de csak a középiskoláig visszamenőleg. Erőforrásaid áttekintésével tüntesd fel eddigi munkatapasztalataidat (munkahelyeidet), képességeidet, készségeidet. Ez a pont szerepelhet munkahely, vagy szakmai gyakorlat címszó alatt is, adott esetben pedig alkalmazd mindkettőt. Itt is azonosíthatóan közöld a munkával eltöltött időt, évszámokat, cégnevet és beosztásodat, munkakörödet.

 

Ez azonban még nem ad eléggé pontos információt az önéletrajz olvasója számára. Vedd elő erőforrásaid listáját, és sorold fel azt a 6-8 fontosabb munkatevékenységet, feladatot, melyeket elláttál a pozícióban. Nyelvismereted, számítástechnikai ismereteidet, egyéb ismereteidet külön feltüntetheted, természetesen csak akkor, ha ezek tényleg használhatóak. Az idegen nyelvek mellett pontosan jelöld meg ismereteid színvonalát - a bizonyítvány erre nem mindig alkalmas -, hiszen ha leendő munkaadódnál szükséged lesz rá, hamarosan kiderül.

Ha a munkáltató külön utal rá hirdetésében, vagy a pozícióban elvárható, térj ki személyes tulajdonságaidra, személyes információidra. Ezek azonban mindig a munkára vonatkozzanak, ne fejtsd ki "legkedvesebb stratégiai játékodat".

Ha rendelkezel ajánlással, megadhatod referencia személyek elérhetőségét, felhívhatod a munkáltató figyelmét arra, hogy kérésére referencia munkával tudsz szolgálni. Arra azonban számíts, hogy ezzel a lehetőséggel élni fognak, azaz, mindig kérj engedélyt az adott személytől, ha szándékodban áll ajánlást bemutatni.

Ezeken a főbb információblokkokon kívül csak akkor adj meg további adatokat, ha ezt kérik tőled. Gondolj mindig arra, hogy mennyi az az információmennyiség, amit még könnyedén be tud fogadni az olvasó. Hol van az a pont ameddig még érdekes önéletrajzod, és nem válik zsúfolttá, fellengzőssé.

Szánj időt önéletrajzod elkészítésére. Készíttess egy igazán jó fényképet, szerkeszd meg írásod a formai követelményekre gondolva. Ha úgy érzed készen vagy, add oda ismerősödnek, barátodnak, egy arra alkalmas személynek, hogy nézze át. Ügyelj a helyesírási hibákra és az elgépelésekre! Az első önéletrajzok megírása órákat vesz igénybe. Később, mint minden más, ez is könnyebben fog menni.

Hasznos tippek, tanácsok az önéletrajz-írással kapcsolatban

Mintatáblázat a jelentkezések követéséhez

Minta önéletrajz - Friss Ilona

Angol minta önéletrajz - Friss Ilona

Letölthető minta önéletrajz - pályakezdő

Letölthető minta önéletrajz - tapasztalt

Letölthető minta önéletrajz - élethelyzethez igazodó

Letölthető angol minta önéletrajz

Önéletrajz írás - mit tegyünk, mit ne tegyünk


Pályakezdőkkel foglalkozó személyzeti tanácsadóként nap mint nap számtalan önéletrajzzal találkozunk. Vannak köztük profin összerakott, igényes munkák, viszont sajnos elszomorító, néha döbbenetes pályaművek is. A tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos több olyan hiba is van, amit hajlamosak a pályázók elkövetni, és ezek a hibák nagyban rontják elhelyezkedési esélyeiket.

Az alábbiakban kicsit kötetlenebb formában összegyűjtöttünk néhány tipikus hibát, amit egy önéletrajz-írás során elkövethetnek a pályázók. Ezeket érdemes átnézni, hiszen amíg nem szerzünk kellő tapasztalatot ilyen téren, jó mentőövként szolgálhatnak.

 

Mit igen

Mit nem

E-mail cím vezeteknev.keresztnev@kiszolgáló neve a jó megoldás vagy ehhez hasonló. Sem a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., sem a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., de még az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sem elfogadható.
Dokumentum tulajdonságai Ha Word-ben szerkeszted, mindenképp nézd meg a dokumentum tulajdonságait és igazítsd a saját nevedre. Semmiképp ne hagyd benne az XY vállalat nevét vagy a testvéred nevét a dokumentum tulajdonságai között. Nem szerencsés az sem, ha az életrajzod szerzője Maci Laci.
Forma .doc vagy .pdf formátum. .odt dokumentumokat nem minden rendszer tud konvertálás nélkül olvasni, ezen kívül a kinyomtatott majd beszkennelt önéletrajz sem feltétlenül célravezető.
Méretezés Ha fotót csatolsz az önéletrajzhoz, mindenképp kicsinyítsd le a kép méretét. Soha ne küldj túl nagy fájlt, mert a levelezőrendszerek többsége ezt nem tudja fogadni.
Az önéletrajz hossza A dokumentum 1 vagy 2 A/4-es oldalból álljon. Önéletrajzod ne lépje túl a két oldalt, szorítkozz a legfontosabb információkra. Rossz fényt vet a számítógépes ismereteidre az is, ha teljes üres oldal benne marad a dokumentumban utolsó oldalként.
Tagolás Tagold áttekinthetően önéletrajzod, legyenek egyértelműen elkülöníthetőek a különböző témák. Egybeírt, esszé-jellegű, sortörések nélküli szöveget nem lehet jól olvasni és értelmezni sem.
Szerkesztés, tördelés Az életrajzoddal is támaszd alá  számítógépes ismereteidet, a dokumentum szerkesztése-tagolása is legyen elegáns. Használj tabulátorokat, oldaltörést! Ne használj szóközöket a tördeléshez, új oldalt ne sortörések halmozásával készíts.
Testre szabás Kicsit időigényes, de megéri: a stílusodat, személyiségedet tükröző önéletrajz mindig nagyon meggyőző. Amit tilos: sablonok, klisék. Ha mindenképp le akarod írni, hogy kiváló kommunikációs készséged van, ezt inkább támaszd alá magyarázattal, személyes példával, hogy hitelesebb legyen.
Sablonok alkalmazása A sablon hasznos lehet, de csak útmutatóul használd, mindig alakítsd saját képedre, mondanivalódra. Ha sablont használsz (pl.: Europass önéletrajz), töröld ki a kitöltési útmutató megjegyzéseit mindenhonnan és semmiképp ne hagyd benn a korrektúrát a dokumentumokban!
Fotó Igazolványkép-típusú, szolid, visszafogott, semleges háttér előtt készült, 1-2 évnél nem régebbi kép. Fürdőruhás kép, csoportkép a barátokkal, egészalakos beállított pózolás.
Megszólítás Derítsd ki, kinek kell küldened a jelentkezést, és címezd neki a levelet: "Tisztelt XY!" Ha nem tudod kideríteni a megfelelő személyt, akkor pedig "Tisztelt Hölgyem/Uram!" vagy "Tisztelt HR Osztály!" legyen a megszólítás. Az „Üdvözlöm”, „Hello” köszönés, a köszönés hiánya vagy a nem megfelelő embernek címzett levél óriási hiba.
Tapasztalatok Írj be minden, az adott munkakörrel összefüggő tapasztalatot, amit életed során szereztél.

Felesleges leírnod a megpályázott munkakörrel semmilyen összefüggésben nem lévő tapasztalataidat (pl.: mérnöki pozíció esetén nem releváns az újságkihordói munka).

Érdeklődés Ide jöhet az összes olyan hobbi, különleges tevékenység, ami megkülönböztet téged vagy kapcsolódik az adott munkakörhöz/vállalathoz. „... szeretek olvasni, kirándulni, zenét hallgatni, szörfözni az interneten”. Ha nincs olyan különleges hobbid, amivel kitűnhetnél a tömegből, inkább hagyd ki ezt a bekezdést.
Dátum, aláírás Ezt minden esetben aktualizáld! És ne feledkezz meg az elérhetőségeid feltüntetéséről sem. Tavalyi dátum: a nem körültekintő munkavégzést mutatja.
Csatolt dokumentumok Mindig csak azokat a dokumentumokat küldd el, amiket a hirdetésben kértek. Az anyagok stílusukban illeszkedjenek egymáshoz. Az anyagokat mindig igazítsd az aktuális álláspályázathoz. Ne ugyanazt a sablon-önéletrajzot küldd el mindenkinek. Ha látszik, hogy annyi erőfeszítést sem teszel, hogy személyre szabottan jelentkezz, találd ki, mit gondolhat rólad ez alapján a munkaadó.
Idegen nyelvű önéletrajz Ha idegen nyelvű önéletrajzot is kérnek, az igazodjon a magyar nyelvű változathoz. Ha nem vagy biztos a nyelvhelyességében, inkább nézesd át egy hozzáértő ismerőssel is. Kerüld a pongyola megfogalmazást, ordító helyesírási, félregépelési hibákat, az idegen nyelvű szleng használatát.

Forrás: http://frissdiplomas.hu

Keresés

Jooble

diákmunka állás Debrecen, diákmunka munka Debrecen, Jooble
 
jooble

Kövess minket Facebookon