Motivációs/kísérő levél

 

A kísérőlevél az önéletrajz szerves tartozéka. Elsődleges szerepe, hogy kiemelje a pályázó pozitív adottságait, rávilágítson szakmai hátterére és összességében azt a benyomást keltse olvasójában, hogy a pályázó adott pozícióra való felkészültsége, rátermettsége kétségbevonhatatlan, és ez alapján mindenképpen a potenciális jelöltek között tartandó számon.
motivacios level
A kísérőlevél elsődleges célja a kommunikáció megkezdése. Olvasásánál rögtön egy kép alakul ki rólad. A fogalmazási stílusodról, tapasztalatodról és nem utolsó sorban arról, soraid mennyire tükrözik saját meggyőződésed, elhivatottságod, gondolataid arról, tényleg te vagy-e az ideális jelölt. Természetes az az igény, hogy önéletrajzunkat nem csak egy darab papírként szeretnék olvasni. Illik hozzá egy "bevezető".

A kísérőlevél formai követelményei

összecsengnek az önéletrajzéval.

 • Leveled legyen mindig rövid, jól tagolt, szellős, maximum egy oldal terjedelmű.
 • A konkrétumokat tartalmazza dinamikus előadásmódban, logikusan.
 • Ügyelj a pontos címzésre, lehetőleg névre szóló legyen. Ennek érdekében ne sajnáld a kutatómunkát.
 • Feltétlenül írd alá és aláírásod véletlenül se fénymásold.
 • A kísérőlevélnél is aranyszabály, hogy minden pályázathoz készüljön új.
 • Lásd el dátummal, amit ne felejts el aktualizálni.
 • Mivel jelentkezésed szerves része, stílusban, formailag egyezzen meg az önéletrajzzal, de legyen kissé személyesebb hangvételű, kevésbé tényszerű.
 • Ügyelj a papírminőségre, színre, a betűtípus és méret egyezzen meg az önéletrajzéval.

 

A kísérőlevél mindazt tartalmazza,

ami kimaradt az önéletrajzból.

Bevezetésében feltétlenül utalj arra a forrásra, amelyből a pozícióról értesültél (pl. újsághirdetés, hivatkozási szám, utalás az ajánló személyére, hivatkozás a személyes beszélgetésre, esetleg a cég kiváló renoméjának említése stb.).

Első soraid mindenképpen a figyelemfelhívást szolgálják. A tárgyalás részben néhány mondatban mutasd be saját magad. Ki vagy, mennyit érsz és mit ajánlasz? Ebben a bekezdésben foglalhatod össze képességeid, erősségeid, tudásszinted, gyakorlatod, stb., mindezt tömören, lényegre törően. Ezután térj ki motivációidra. Miért pályázol? Miért érdekel, mi nyerte el tetszésed az álláskiírásban? Miért tartod magad alkalmasnak erre az állásra? Tulajdonképpen támaszd alá saját elvárásaiddal, tapasztalataiddal azokat a követelményeket, amelyeket feltételként támasztottak veled szemben. Az aranyszabály pedig, sohase lódíts, hiszen az önéletrajzból vagy az interjún, de legkésőbb a próbaidő alatt úgyis kiderül.

Végső megerősítésként udvariasan, szerényen célozz rá, hogy számítasz megkeresésükre.

Ha külön kérték kísérőleveledben megjelölheted fizetési igényed. Egyébként, még nincs itt az ideje az anyagiakról tárgyalni.

Mi a különbség a kísérőlevél és a

motivációs levél között?

Nos a motivációs levél is egyfajta kísérőlevél. Annyiban mégis több, hogy sokkal jobban át kell gondolnod, meg kell fogalmaznod motivációidat, azokat a mozgatórugókat, ami miatt éppen ahhoz a céghez, arra a pozícióra pályázol. Látnod kell magad előtt karriered, rövid távon mindenképp.

Tedd föl magadnak is a kulcskérdéseket!

 • Miért pályázol?
 • Miért érdekel, mi nyerte el tetszésed az álláskiírásban?
 • Miért tartod magad alkalmasnak erre az állásra?

Kezdj alaposabb nyomozásba. Ha kell, beszélgess el az adott cégnél, vagy hasonló munkakörben dolgozó ismerőseiddel. Fogalmazd meg céljaid.

Motivációs levélre, vagyis elképzeléseid, és elhivatottságod bővebb kifejtésére általában akkor kerül sor, ha ezt külön kérik, illetve zárt információra jelentkezel.

Csakúgy, mint a csomagoknál, a kísérőlevélnél is megkülönböztetünk kopogtató és pályázó levelet.

Pályázó leveled a pályázati csomag része, nyílt állásinformációra vonatkozik. Ebben az esetben kell újsághirdetésre, referencia számra hivatkoznod. A személyes találkozót annak tudatában kéred, hogy a cégnek valóban munkaerőre van szüksége.
Kopogtató leveleddel képletesen bekopogtatsz leendő munkaadód ajtaján. Itt nagyobb hangsúlyt kell fektetned a motivációs részre, majd a végén, természetesen a kedvező elbírálás reményében fel kell ajánlanod, hogy telefonon érdeklődsz az időpont egyeztetés miatt.

Kísérőlevelet minden pályázathoz írj! Elektronikus formában is ügyelj arra, hogy néhány sorban jelezd, miért küldted az e-mailt, ne csak a csatolt állományok szerepeljenek. Persze minden szakember máshogyan vélekedik a kérdésről. Van aki szívesen olvassa a motivációs leveleket, sőt döntését is ez alapján hozza. Természetesen előfordul ennek az ellenkezője és különböző árnyalatok is. Éppen ezért pályázóként nem engedheted meg magadnak, hogy egy ilyen lényeges elemet elhanyagolj.

Ha pályázatod elektronikus formában küldöd, önéletrajzod és kísérőleveled csatolt elemek legyenek, mert a beillesztés elcsúszik, nem nyomtatható olyan szépre, mint ahogyan elkészítetted, a lefűzésnél felesleges papírokat, sorokat eredményezhet.

Válaszd a legegyszerűbb formátumot, anyagodat lehetőleg Word-ben készítsd el.

Minta motivációs levél - Friss Ilona

További hasznos tippek, tanácsok motivációs-levél írásához.

Forrás: http://frissdiplomas.hu

Keresés

Jooble

diákmunka állás Debrecen, diákmunka munka Debrecen, Jooble
 
jooble

Kövess minket Facebookon