Felkészülés az állásinterjúra - pszichológiai szemmel


Az álláskeresés talán legizgalmasabb feladata: sikeresen túljutni az állásinterjún, ami azért nehéz helyzet, mert rövid idő alatt kell önmagát bemutatnia és tulajdonképpen "eladnia" annak a fiatalnak, akinek teljesen új ez a szituáció. Azok számára, akiknek a vizsgahelyzet nagyobb feszültséget és szorongást jelent, érdemes a stressz-oldásra is gondolni. Az autogén tréning viszonylag könnyen megtanulható módszer, de egy forró fürdő is csodákra képes. Egyedül a tudatmódosító szerek használata nem ajánlott, a nyugtató hatású gyógyszereké sem. Ha a belső érzéseket, félelmeket nem is mindig lehet csökkenteni, azt el lehet érni gyakorlással és külső visszajelzések kérésével, hogy a viselkedésen ez ne legyen nagyon érezhető. Először is arra kell gondolni, hogy az már eredmény, ha behívták a jelöltet a személyes meghallgatásra. Ezek szerint a beküldött pályázati anyag megfelel a formai valamint a tartalmi követelményeknek, és felhívta magára a figyelmet a pályázó.

Az interjú előtt időben elő kell készíteni az erre alkalmas ruházatot, ami meg kell feleljen a megpályázott munkakörben előírt öltözéknek, illetve az üzleties megjelenés követelményeinek. Fontos a tisztaság és ápoltság, de az is hogy az alkalomhoz illő öltözetet kényelmesen és természetesen tudja viselni a pályázó, mert a feszengés látszódhat rajta. Minden testi kényelmetlenség-érzést érdemes kerülni, így nem tanácsos előzőleg fokhagymás vagy nehéz ételeket enni, de korgó gyomorral se induljunk életünk nagy jelentoségű beszélgetésére. Könnyű étel vagy egy kevés édesség fogyasztása nem árthat. Az izgalom szájszárazságot fog okozni, ezért egy-két korty innivaló is jól jöhet. Az izgalmat csökkenti, ha biztosak vagyunk az útvonalban és a menetidőben. Érdemes egy kis ráhagyással elindulni, hogy semmiképp ne késsünk, ez nagyon rossz hatást kelt, de túl hamar sem, úgy 5-10 perccel korábban az ideális, hogy a mosdóba még el lehessen menni. Ha valami nyomós ok miatt késne az interjúra érkező, azt telefonon előre jelezze. Többek között ezért is érdemes kéznél tartani illetve elmenteni az interjúztató telefonszámát.

Az első benyomások az állásinterjú során nagyon lényegesek. Különösen a negatívumok hatnak erősen, ezeket jobb megelőzni, mert nem biztos, hogy lesz alkalom a ledolgozásukra.
Jó átgondolni előre, hogy mi fog történni az interjúhelyzetben, melyek az elvárt, kívánatos viselkedésformák. Az irodába való belépés után érthetően, a napszaknak megfelelően köszönjön az érkező. A kézfogást a nő kezdeményezi, akkor is, ha ő a pályázó. Tegeződésnek nincs helye ebben a helyzetben, erre az interjúztató sem fog javaslatot tenni. Barátságos, érdeklodo arckifejezés az ajánlott, jó, ha egy kis természetes mosoly is belefér. Végig tartani kell a szemkontaktust, az egyetértést pedig bólogatással lehet kifejezni. A jó benyomás keltéséhez tartozik az is, hogy az állásra pályázó negatív dolgokról ne beszéljen, semmire se panaszkodjon (még az időjárásra sem), és ne szálljon vitába az interjúztatóval. A kínált széken kényelmesen foglaljon helyet. A táskából ne pakoljon ki semmit, csak akkor vegye elő a dokumentumokat, ha erre kifejezetten kérik. A mobiltelefont már az irodába való belépés előtt ki kell kapcsolni, az interjúhelyzetben semmiképp sem szólalhat meg. Jegyzetelésre általában nincs szükség. Az oldott testhelyzet az interjúra szánt ruhában otthon tükör előtt előre begyakorolható. A felvételi interjú gyakran strukturált módon zajlik, a menetére és a felmerülő témákra előre fel lehet készülni akár úgy is, hogy otthon a pályázó saját magának elmondja, vagy pedig a szituációt valakivel előre elpróbálja.

 

Az interjú szakaszai a következőek:

 • bemelegítés, ami a kapcsolat építését szolgálja és formális közlésekből áll,
 • a pályázó bemutatkozása,
 • beszélgetés a motivációról, a szakmai érdeklődésről, célokról; ez a pályázó személyiségének pontosabb megismerését szolgálja,
 • a cég bemutatása, az elvárások megfogalmazása az interjúztató részéről,
 • a pályázó kérdéseinek a megfogalmazása, melyben kifejezheti az érdeklődését és elkötelezettségét a munkáltató iránt,
 • a pályázó lehetőséget kap reflexióra az interjúról,
 • a végén pedig lezárás.

Az interjú során végig fontos, hogy a pályázó nyitott, érdeklődő és őszinte legyen, viselkedése természetesnek hasson, önmagát adja. Ezért előre betanulni a mondanivalót nem érdemes, mivel feltehet az interjúztató váratlan kérdéseket, amire ott helyben kell választ találni, másrészt a beszélgetés életszerűségét és spontaneitását veszélyezteti. Az állásinterjún nyerhető információs többlet éppen a pályázó személyiségével, készségeivel, motivációjával és viselkedésével kapcsolatosak. Ezért azok a pályázók vannak jobb helyzetben, akik társas közegben nagyobb önbizalommal tudnak mozogni. Ismerik értékeiket, és tudatában vannak céljaiknak. Meg tudják győzni a másik felet, hogy nyernek azzal, ha őt alkalmazzák a megpályázott pozícióra. A felkészülés során tehát a szakmaiság erősítése mellett érdemes az önismeret növelésére és a szociális készségek fejlesztésére gondolni.

Amilyen fontos az interjú elején a jó kapcsolat megteremtése a pályázó és a munkáltató képviselője között, szinte ugyanilyen lényeges a pozitív hangulatú lezárás is, melynek során az állást kereső megköszönheti a lehetőséget, és újból kifejezheti a szándékát, hogy itt szeretne dolgozni. Az interjú után 2-3 héten belül célszerű érdeklődni a munkáltatónál e-mailben vagy telefonon az eredményről. Ez nem számít tolakodásnak, inkább pozitívan ítélik meg, hiszen a motiváltságot mutatja.

 

7 tipp a felkészüléshez:

 • Gyűjts információkat a munkáltatóról. Ismerd meg a cég honlapját.
 • Válaszd ki és készítsd elő a megfelelő ruházatot.
 • Tervezd meg az útvonalat.
 • Készülj föl arra, hogyan mutatkozol be. Gondold át, mit akarsz elmondani a múltadról, a jelenedről és jövobeni terveidről, a képességeidről és személyes adottságaidról.
 • Készülj föl a várható kérdésekre, főleg arra, miért is akarsz éppen ezen a helyen dolgozni.
 • A kérdésekre konkrét példákkal válaszolj.
 • Mondj igazat.

 

Oszik Márta
munka- pályatanácsadó szakpszichológus, Pszichotréning-Stúdió Kft.

www.pszichotreningstudio.hu

Keresés

Jooble

diákmunka állás Debrecen, diákmunka munka Debrecen, Jooble
 
jooble

Kövess minket Facebookon