A személyes találkozás


 

1. Első benyomások

Az aranyszabály: késni tilos. Az érkezés, pontosság külön szempontként szerepel az interjúlapokon.
Az első pillanattól legyél nyitott, figyelj beszélgetőpartnered reakcióira. Ne ülj le, amíg hellyel nem kínálnak, de ekkor sem kell kapkodnod. Nézz szét jól, figyeld meg a berendezést, "ne bukj föl a saját lábadban". Ha itallal kínálnak - ritkán fordul elő kezdő pozíciókban, első interjúkon, közvetítő cégeknél - válassz ásványvizet, vagy gyümölcslét. A kávéval, teával sok a macera! Cukor, citrom, tej, majd először forró, később hideg, a kis csészéből kilöttyen a sötét ital... Egy korty ásványvíz azonban kitűnő alkalmat biztosít számodra, ha végig kell gondolnod egy választ.

 

2. Hogyan menjünk el egy meghallgatásra?

A felkészülés része, hogy a találkozót megelőzően számba vedd tennivalóidat. Gondold végig mibe öltözz. Legyél ápolt, jólöltözött. Tartózkodj a túlzásoktól (ne divatbemutatóra készülj, de ne is öltözd túl leendő főnököd), igyekezz az adott cég normáinak, szokásainak megfelelni. Jegyezd meg, az elsődleges szempont az ápoltság. Ne válaszd a legdrágább öltönyöd, szoknyád, ha az már kopott, vagy régen járt a tisztítóban. Tervezd meg útvonalad, érkezési idődet, inkább korábban érkezz, mint egy perccel később. Nézd meg térképen pontosan hol található a cím, gondold végig a lehetséges útvonalakat, és ne feledd: Késni tilos. Vidd magaddal a szükséges iratokat, elküldött pályázatod egy példányát: önéletrajz, ajánlólevél, bizonyítványok fénymásolata, oklevelek, referencia munkák, igazolványok. Gondolj arra, hogy az interjúztató szívesen belepillantana ezekbe (még egyszer). Megérkezésedkor vegyél pár mély lélegzetet és mosolyogj!

 

3. A találkozást követően

Amikor a "sorsdöntő" felvételi beszélgetés, állásinterjú után elhagyod a helyiséget, néha gondolatban tovább folytatod azt. Általában ilyenkor ugranak be azok a dolgok, amiket- elfelejtettél említeni, másképpen kellett volna fogalmaznod, amit nem kellett volna mondanod és amit elfelejtettél megkérdezni. Ez nevezik "lépcsőház effektusnak".

Persze innen visszafordulni kellemetlen, gyakran nem is lehetséges, különösen, ha ezzel felhívjuk az interjúztató szakember figyelmét egy olyan hibánkra, ami fölött ő maga elsiklott volna, vagy nem is tart fontos momentumnak.

Azért, hogy ugyanez ne ismétlődjön meg egy következő alkalommal, esetleg pontosítani tudj a következő körben, érdemes rendezetten végiggondolnod a történteket. A beszélgetés tartalmi elemzésén kívül más - hatásában talán jelentősebb - dolgokra is figyelj. Egyaránt elemezd önmagad és partnered.

Ítéld meg reálisan külsőd (ruházat, frizura, smink, illat), viselkedésed (mosoly, szemkontaktus, kézfogás, testtartás, távolságtartás, gesztusok, mimika), hangod (hangerő, hangszín, hangsúly, beszédtempó, szünetek). Gondold végig a tartalmat (céltudatosság, magabiztosság, pozitivitás, tartalmi-pontosság, korrektség). Milyen benyomással távoztál a felvételi beszélgetésről?

A friss, de kissé már leülepedett gondolatok lehetnek a leghasznosabbak számodra. Próbáld kicsit külső szemlélőként vizsgálni magad. Hazafelé térj be kedvenc, hangulatos törzshelyedre, igyál egy teát, vagy valami üdítőt. Ha úgy érzed pihenésre van szükséged, szedd össze otthon gondolataidat és álláskereső füzetedbe jegyezd fel azokat. A lépcsőházi gondolatok segítséget nyújtanak számodra a következő alkalmakhoz.

Forrás: http://frissdiplomas.hu

Keresés

Jooble

diákmunka állás Debrecen, diákmunka munka Debrecen, Jooble
 
jooble

Kövess minket Facebookon